Sunday, July 11, 2010

Bagaimana Meletakkan Iklan Nuffnang di dalam Blog?

Sambungan dari entry yang lepas..


Ok, akaun Nuffnang dah ada...Cuma tinggal anda ingin memasukkan iklan sahaja ke dalam blog anda. Caranya amat mudah sekali bagi yang dah biasa dengan blog. Tapi, saya terbitkan juga tutorial ringkas ini bagi membantu mereka2 yang masih blur dan kurang arif tentang blog.

Ok, langkah pertama adalah taip di blowser address Nuffnang iaitu :
www.nuffnang.com.my dan anda akan di bawa ke page utama Nuffnang. Sila masukkan email dan password anda, dan log in.



Sesudah login, anda akan di bawa ke page admin seperti di bawah. Bagi anda yang baru menyertai Nuffnang, status anda adalah ahli biasa dan bukannya Glitterati seperti akaun di bawah.

Bagaimana ingin menjadi ahli Glitterati?

Macam anda juga yang tak suka di madukan (perempuan...), Nuffnang juga begitu..hehe. Syarat utama untuk menjadi ahli Glitterati adalah, anda tidak boleh memasukkan iklan lain yang konsepnya seperti Nuffnang. Iklan yang tidak di benarkan adalah iklan dari Asia Tenggara. Contohnya dari Malaysia iaitu Gokita, Advertlets dan sebagainya. Iklan lain yang bersifat global seperti Google Adsense di benarkan. Takde masalah… ^_^

So, dalam masa 48 jam Nuffnang akan crawl blog kita dan bila dia tengok takde iklan lain selain dia, kita akan naik pangkat jadi ahli Nuffnang Glitteri.

Apa yang bagusnya bila jadi ahli Nuffnang Glitteri?

1. Payment rates CPM : Earning akan meningkat sebanyak 20% sehingga 50% berbanding nuffnang ahli biasa.

2. Payment rates CPC : Minimum RM0.25 per klik berbanding RM0.15 sahaja bagi ahli nuffnang biasa.

3. Payment Term : Bayaran akan dapat dalam masa 30 hari selepas cash out berbanding 60 hari bagi ahli nuffnang biasa.

4. Peluang Pengiklanan : Lebih cerah berbanding ahli nuffnang biasa
Page10 Of 30

5. Community Event : Diperuntukkan 70% kepada ahli Glitteri berbanding 30% sahaja kepada ahli nuffnang biasa.

6. Pemenang pertandingan : 70% hadiah eklusif berbanding 30% hadiah tidak eklusif kepada ahli biasa

So, terpulang kepada anda samada ingin menjadi ahli Glitterati atau tidak. Pilihan masing-masing.




Bagi mereka yang baru menyertai Nuffnang juga, Earningnya adalah RM0.00 . Gambar di atas menunjukkan baki akaun seorang ahli nuffnang ada RM2.10 .

Ini kerana baru beberapa hari beliau cash out sebanyak RM224.65 . So, akaun bermula dengan RM0.00 semula.

Ok, bagaimana ingin memasukkan iklan banner ke dalam blog? Ikut langkah 3
dengan klik More ..




Anda akan di bawa ke page seperti di bawah dan klik Add Ad.




Anda akan di bawa ke page yang mengandungi kod java. Kod inilah yang akan anda masukkan ke dalam blog nanti. Jika anda ingin melihat size banner yang sesuai untuk di masukkan ke dalam blog anda, contohnya pada bahagian sidebar blog, preview terlebih dahulu.

Dalam tutorial ini, saya akan mengambil kod yang kedua iaitu bersaiz 160 x 300 yang sesuai untuk bahagian sidebar. Copy kod tersebut.





Bagaimana ingin memasukkan kod Nuffnang kedalam blog? – blogspot

Seterusnya, saya akan tunjukkan kepada anda bagaimana untuk memasukkan kod Nuffnang ke dalam blog medium blogspot pula.

Pertamanya, buka : www.blogger.com dan log in blog anda. Jika tiada blog blogspot, sila daftar dan buat satu blog blogspot. Pilih option ke dua untuk buat blog.






Sila klik pada layout dan anda akan di bawa ke page seperti di bawah:






Untuk memasukkan banner Nuffnang di bahagian sidebar blog anda, ikut panduan di bawah:










Ok, setelah anda siap pastekan kod Nuffnang dan klik save, secara defaultnya kedudukan banner Nuffnang yang akan muncul adalah di bahagian paling atas sidebar. Bagaimana jika anda ingin meletakkan banner tersebut di bahagian bawah atau tengah sidebar?

Ikuti panduan di bawah.
Kotak html/Javascript adalah mengandungi kod banner Nuffnang. Jadi klik di atas kotak itu dan grab ke bahagian mana yang anda suka.





Last sekali, klik save supaya banner yang di grab dan di letakkan di tempat lain itu kekal kedudukannya.






Ini adalah contoh banner Nuffnang yang telah terhasil di dalam blog blogspot anda.

Tahniah kerana anda sudah berjaya memasukkan banner Nuffnang.

4 comments:

nordin omor said...

apa masalah,jika berlaku error,terdapat ayat dalam kotak bersama logo nuffnang.sila beri penjelasan.

nordin omor said...

ini ayat dari Nuffnang pada logo bersertanya dalam blog saya.
Error matching blog to blogger entry.If you are the ownwer of the blog,please check that there is no typo in your blog addresses and that you have pasted the codes from the Add Ads page correctly.

sindarella ezora said...

kod nuffnang tu ambik kat page nuffnang kan?just ikot je step cam kat atas..i rase dah clear penerangan kat atas tu..

Ema Hairani said...

hai, sy nk tnya..
sblom tu thnks sbb dgn berpandukan ur blog,sya bjya msukkan iklan nuffnang dlm blog sya.tp blog sya tiada dlm carian Google?boleh bantu sya?

share2 la ye..

Klik My Heartbeat!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...